Kanelbullar

Måste bara tipsa er om det här receptet på kanelbullar. Jag tycker inte om bullar och jag tycker verkligen inte om kanel! Men dom är var faktiskt toppen goda.... Speciellt med lite fix 'a la Fridelixen ;o) som egentligen inte är nå speciellt alls :o)

Allting du behöver:

 - 25 g jäst för söta degar

 - 75 g smör eller margarin

 - 2 ½ dl mjölk

 - ½ - 1 dl socker (det beror helt på hur du själv vill ha det!)

 - 1 krm salt

 - 7 dl vetemjöl
 - Fryst mandelmassa
 - Kanel
 - Ett ägg


Smula ner jästen i en degbunke.

Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.

Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten av vätskan. 
Tillsätt salt och socker och rör om.


Helst ska man använde en elvisp med degkrokar eller en hushållsmaskin. Men jag har inget dera så det går hur bra som helst att bara knåda på som fan med händerna. Just ja! Tillsätt mjölet innan ni stoppar ner händerna. Är ganska lönlöst annars ;o) Låt degen jäsa i ca 30 minuter under en handduk eller liknande :o)

Det bästa är att skära upp en bit margarin , typ 50 gram,  och låta det stå framme så det blir mjukt. Annars finns det en stor chans att degen blir "vågig" när man sen "smörar" på margarinet.

Kavla ut degen så den blir ganska rektangulär. Det är rätt så bra om degen är väldigt "stor". Bullarna blir automatiskt större och jäser bättre, framförallt blir dom bättre i ugnen :o)
"Smöra" på margarinet, pudra över sockret (de blir bättre om man tar sockret FÖRE kanelen) efter behov, pudra på kanel(efter behov) och avsluta med fryst mandelmassa som du river över med ett rivjärn.
rulla ihop degen och skär i 1 - 1½ cm tjocka bitar och lägg dom i formar.

Nu kan du sätta igång ungen på 225 grader för bullarna ska återigen jäsa i ca 30 minuter :o) Pensla på ett ägg utblandat med vatten och kasta på lite pärlsocker. Eller varför inte strössel :o)

In med bullarna i mitten av ugnen i 7-8 minuter. Det beror HELT OCH HÅLLET PÅ DIN UGN. Men du ser när bullarna börjar bli gyllenbruna.


KLART !


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback